Share

6 fogyasztó nyári étel

Nem kell éheztetned magad, vagy furcsa diétákhoz folyamodnod, ha jól szeretnél kinézni a vízparton!

A tartós fogyás titka az egészséges ételek és italok választása, s az elégetett mennyiségnél kevesebb kalória bevitele. Nyáron a legkönnyebb a megfelelő táplálék beszerzése, hiszen a friss zöldségek és gyümölcsök mellett a hőségben egyébként sem kívánnál nehéz, zsírban és szénhidrátban gazdag fogásokat. Ráadásul ilyenkor kinek van kedve órákig a konyhában tüsténkedni?

Segít a temészet!

A legjobb módszer a kalóriák megspórolására a szakértők szerint, ha készételek helyett a természet ajándékait fogyasztod – lehetőleg nyersen. Fenséges gyümölcsök és lédús zöldségek érnek ilyenkor, csak a piacra kell értük ellátogatnod. Szinte mindegyikük rendkívül kevés energiát tartalmaz, cserébe rengeteg vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst találsz bennük.

„Élvezd a szezon nyújtotta lehetőségeket! Néhány szem friss, napon érlelt paradicsom például valóságos gasztronómiai élményt jelent” – mondja Susan Moores amerikai táplálkozáskutató.

„A narancsot és az almát hagyd őszre, most inkább vegyél bogyós gyümölcsöket, dinnyét, salátát, cukkínit, uborkát és borsót, szóval cipeld haza az összes szupertápláló, mégis kalóriaszegény termést!” – tanácsolja.

Bónuszként elfelejtheted az adagok körüli mizériát. Nyugodtan egyél belőlük annyit, amennyi csak beléd fér! „Ezektől biztosan nem fog nőni a derékbőséged” – biztat a dietetikus.

Ahhoz, hogy ne kuksolj sokat a konyhában, némi előkészületre van szükség. Ha előre megmosod és fölvágod a zöldségeket, s befűszerezed a húst, a legmelegebb órákban csak néhány perces dolgod lesz belük. Hőségriadó esetén sem szégyen a készételek után nyúlni, a halrudacskák például kifejezetten praktikusak.

Hideg levesek

Susan Moores igazi levesrajongó, de az alacsony kalóriatartalmú, jéghideg nyári finomságok a kedvencei. Igazából bármilyen zöldségből vagy gyümölcsből készíthetsz levest – akár uborkából is! – a net pedig tele van jobbnál jobb receptekkel. „Kutatások szerint egy ilyen előétel mellett kevesebbet fogyasztasz majd a második fogásból, így nem forog veszélyben az alakod” – jegyzi meg a tengerentúli szakértő.

Görögdinnye

Ki ne szeretne egy hűvös, lédús szeletet, amikor odakint tombol a hőség? „Szomjoltónak sem utolsó, mégis mézédes. Mindenkinek ajánlom!” – lelkendezik Moores.

Grillezett zöldségek

„Minden nap meg kellene ennünk egy nagy tálnyit belőle” – közli Dawn Jackson Blatner orvos, aki a hagymát, a cukkínit, a padlizsánt, a répát, a spárgát és a fokhagymát részesíti előnyben. Sajtsalátához, pitába, tésztához is kiválóak.

Saláták

„Hámozz, apríts, adj hozzá sajtot, keverd a zöldségeket és a gyümölcsöket, próbáld ecettel vagy olívaolajjal, piríts mellé egy kis teljes kiőrlésű kenyeret, s kész is a lakoma” – javasolja Moores.

Egészséges italok

Gyümölcslé, kávé, jeges tea, kóla – könnyen lecsúsznak a kánikulában, miközben naponta akár 6-700 fölösleges kalóriát is bezsebelhetsz általuk.

„Az üdítők a nyár Achilles-ínjai, mivel sok folyadékot kell fogyasztanunk, de koránt sem mindegy, hogy mit” – állapítja meg Blantner doktor. Próbáld ki a friss gyümölcsök levével ízesített jéghideg ásványvizet inkább!

Gyümölcsös desszertek

Mindkét szakember egyetért abban, hogy az édesszájúak hajlamosak a vakációt egyfajta táplálkozási szabadságként is megélni, amikor azt esznek, amit csak akarnak. Ez könnyen hízáshoz vezethet. Zsírszegény jégkrém grillezett banánnal, pekándió grillezett ananászszeletekkel, grillezett őszibarack néhány csepp mézzel, mélyhűtött cseresznye- és szőlőszemek azonban bármikor jöhetnek.

FORRÁS: almamag.hu, webmd.com