Share

A házasság boldogabbá tesz?

Sokak szerint a házas emberek boldogabbak és egészségesebbek, amit mára több egyetem és kutatóintézet is bizonyítani igyekezett. A kiegyensúlyozott házasságban élők esetében kisebb a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázata, amit elsősorban annak tudhatunk be, hogy a házasság és a stabil családi háttér visszatartó erőt képvisel a szenvedélybetegségekkel szemben, ráadásul a biztos érzelmi háttér jó hatással van a fizikai-szellemi teljesítőképességre.

Ugyanakkor a házasság minősége mindennél fontosabb, hiszen egy rossz házasság inkább ártalmas az egészségre. A Wake Forest Egyetem szociológia professzora szerint a hosszantartó házasság az igazi kulcsa ennek a kérdéskörnek. A házasság által biztosított stabilitás egyfajta szociális garanciát jelent. A házas embereknek kevésbé kell félniük az érzelmi és anyagi elszegényedéstől. Ráadásul a házasok erősebb önbecsüléssel és magabiztossággal rendelkeznek, ami szintén kihat az életminőségükre.

Azonban egy dologban a házasok állnak vesztésre. A házasságban élők nagyobb valószínűséggel híznak el, mint az egyedül élő társaik. Ennek valószínűsíthetően roppant egyszerű magyarázata van; amikor megtaláljuk életünk szerelmét, hajlamosak vagyunk elengedni magunkat, majd elveszítjük a motivációt a táplálkozási szokásaink megváltoztatására, hiszen úgy szeretnek bennünket, amilyenek vagyunk… Valószínűsíthető, hogy a házasságon kívül élők nagyobb figyelmet fordítanak a testalkatukra és igyekeznek jobb formában maradni a nagy Ő felbukkanásáig.

A boldog házassághoz apróságokon keresztül vezet az út

A boldog házassághoz nem kell kövér bankszámla, hatalmas villa és jacht. A Spíler című filmből tudjuk, hogy egy jacht kétszer okoz örömet az életben: amikor megveszik és amikor eladják. Ennél gyakoribb boldogság muníciókra van szükségünk.

Néha elég felidézni a legszebb közös pillanatokat. Ebben nagy segítség egy jó esküvői fotós, aki kézzel fogható emléket ad a legszebb napunkról. Az esküvői képek közös nézegetése a legszebb időszakot idézi, így segíti a harmonikus házasság fenntartását.

A közös házimunka az egy hajóban evezés érzését erősíti, ráadásul a férfi-női szerepek megváltozásával egyre frusztrálóbbá vált a nők hagyományos szerepe a házasságokban. A nők számára stresszoldó hatással bír, ha a férjük bevásárol, besegít a házimunkában és a gyereknevelésben. Ez a fajta férfiúi hozzáállás és viselkedés segíti a jó házasság fenntartásának esélyét.

Sokan úgy vélik, a legapróbb örömök is alkalmasak az elhidegülés megakadályozására és a jó házasság biztosítására. A reggeli puszik, a spontán ölelések, a kedves gesztusok mind azt a célt szolgálják, hogy megerősítsük a közöttünk létrejött köteléket.

HIRDETÉS ⬇