Share

Nátha vagy influenza?

Az őszi nyirkos hideg beköszöntével megérkeznek életünkbe a felső légúti megbetegedések, melyek közül a két legismertebb a nátha és az influenza. A két betegséget igen nehéz megkülönböztetni. Lássuk, mi a közös, és mi az eltérő a két betegségben!

Nátha vagy influenza? Sokan azt gondolják, hogy az influenza egy kicsit erősebb meghűlés vagy nátha. Azonban ez nem így van! A tünetek megjelenéséért mindkét esetben bizonyos vírusok megjelenése a felelős. Az influenza esetében három nagy törzsbe sorolhatók a vírusok, míg a náthánál több százra tehető az eltérő vírusok száma.

Amíg a nátha vagy meghűlés gyorsabb és enyhébb lefolyású, addig az influenza vírusok esetében már súlyosabb a helyzet, hiszen a szövődmények komoly gondot is okozhatnak olykor. Éppen ezért továbbra is fontos az orr- és szájmaszkok használata. Ritkábban esik szó róla, de az egészséges nyálkahártya a vírusokkal szembeni védekezés alapvető eszköze, amit a fűtéssel kiszárított levegő nagymértékben rombolhat. Éppen ezért használjunk párásítót, ha az otthonunk levegőjének relatív páratartalma elmarad a szükségestől, illetve az ajánlott szinttől.

Mindkét betegség cseppfertőzéssel terjed, ezért a kritikus időszakban érdemes jobban odafigyelni az alapvető higiéniai szabályok alkalmazására. Főleg abban az esetben, ha sok emberrel kerülünk kapcsolatba a nap folyamán.

A meghűlés lappangási ideje a néhány órától, az egy-két napig is eltarthat. Általában torokfájás, fejfájás az első tünet, majd csöpög az orrunk, folyik a könny a szemünkből, sokat tüsszögünk és fájnak a végtagjaink. Ha már a tünetekhez a rekedtség és a torokkaparás is társul, az azt jelenti, hogy a fertőzés lejjebb húzódott a gége irányába. Ha pedig a láz is megjelenik, akkor valószínűleg bakteriális felülfertőződés történt. Amennyiben a baktériumok a légzés révén bejutnak a tüdőbe, akár tüdőgyulladás is kialakulhat az egyszerű náthából. Ezt a folyamatot a gyakori orrfújással előzhetjük meg.

Az influenza lappangási ideje minden esetben nagyon rövid és a tünetek gyorsan erősödnek. Az influenza esetében a torokfájdalom mindig sokkal intenzívebb, melyet gyakran kísér magas láz, mert a szervezet a magas testhőmérséklettel próbálja elpusztítani a vírust. A fejfájás, a torokfájás szintén sokkal erőteljesebb, és a fájdalom az egész testre kiterjed, főleg az izületek sínylik meg az influenzát. A köhögés sokkal inkább jellemző, míg a tüsszögés ritkábban fordul elő. Az influenza akár egy-két hétig is eltarthat, gyakori kísérő tünet a mellkas fájdalom, és a szövődmények tekintetében is súlyosabb a helyzet, mint a nátha esetében. Az influenza általában a legyengült immunrendszerrel rendelkező idős vagy beteg embereknél a legveszélyesebb.

FORRÁS: almamag.hu alapján

HIRDETÉS ⬇