Share

Salzburg télen-nyáron

Salzburg és környéke az év bármelyik időszakában nagyon jó választás. Aki még nem ismerné ezt a várost és a téli sportok kedvelői közi tartozik, vagy csak egy felejthetetlen hétvéget szeretne eltölteni egy olyan helyen, ahol gyönyörű barokk épületekbe és történelmi emlékművekbe botlik, az nem hagyhatja ki Salzburgot.

A síelni vágyók uticélja rendszerint Kaprun (63 km-re Salzburgtól), Kitzsteinhorn gleccser síterep, októbertől akár június elejéig is síelésre alkalmas. A gleccserről lélegzetelállító panoráma tárul elénk, a völgyben a Zelli tóval.

Budapesttől mindössze 6 óra autóútra van (545 km), Salzburg a negyedik legnagyobb osztrák város, az Alpok kapuja, s itt született Wolfgang Amadeus Mozart.

Kis segítség: ha autóval érkezünk, akkor érdemes olyan parkolóhelyet keresni a történelmi városközpont közelében, ahol legalább 3 – 4 órát lehet parkolni, mert sem a várat, sem a bevásárló utcát nem lehet autóval megközelíteni, a legjobb valahol a folyóparton parkolni.

A folyó egyik oldalán található a Mirabell-kastély. Kertjét, melyet 1690-ben Fischer von Erlach tervezett, a világ egyik legszebb virágoskertjének tartják, ide a belépés ingyenes. A kastélyt 1606-ban építtette Wolf Dietrich von Raitenau érsek kedvesének, Salome Altnak, a XVIII század elején átépittették, de 1818-ban szinte teljesen leégett. Ma a kastélyban kap helyet Salzburg Barokkmúzeuma (belépővel) valamint Márványterem mely ingyenes. Már a kertből is lehet látni Hohensalzburg várát.

Hohensalzburg vára Európa legnagyobb, teljes épségében megmaradt középkori építménye, 1077-ben építették, majd folyamatosan bővült. A várat gyalog, lépcsőkön vagy pedig néhány perc alatt felvonóval is meg lehet közelíteni (plusz pár euróval kerül csak többe). Csodálatos élmény, hiszen a vár nagyon magasan van, gyönyörű kilátás nyílik a városra. Ėtterem és múzeum is van, és az íjjászkodást is ki lehet próbálni.

Hohensalzburg vára

Mozart lakóházát (Mozart-Wohnhaus) a klasszikus zene rajongóinak mindenkepp meg kell látogatni. Itt élt Mozart 1773 és 1780 között. A ház egy része a II. Világháborúban elpusztult, de már újjáépítették. A Mozart család életével és a ház történetével kapcsolatos kiállítási tárgyakat lehet megtekinteni.

Mozart szülőháza (Mozarts Geburtshaus) A Mozart család 26 éven át, 1747 és 1773 között élt ebben a házban. Itt született 1756. január 27.-én Wolfgang Amadeus Mozart is. Mozart szülőházában a látogatók eredeti állapotukban megőrzött helyiségeken át ismerkedhetnek meg a zeneszerző életével, s ahol többek között történelmi eszközök, oklevelek, emléktárgyak és a komponista számtalan, még életében készült portréja látható.

A Salzburg-i Dóm (Dom zu Salzburg) a korai barokk egyik legjellegzetesebb képviselője az Alpoktól északra, többször újjáépítették, megnagyobbították és kibővítették, 767-ben kezdték építését az egykori római település, Juvavum központjában. Legutoljára a II. Világháborúban bombázás rongálta meg.

A Salzburg-i Dóm, Mozart szülőháza, Hohensalzburg vára mind a gyönyörűen megörzött, hangulatos óvárosban talalhatóak, ahol még megannyi látnivaló, hangulatos kávézó, bazár, üzletek, terek sokasodnak.

Advent időszakban a város különböző pontjain Advent-i vásárokat tartanak, tavasszal pedig Salzburgi Húsvéti Ünnepi Játékokat lehet meglatogatni. A fesztivál hagyományosan minden évben a virágvasárnap előtti szombaton kezdődik egy operabemutatóval és Húsvét hétfőig tart, amikor a nyitóopera újbóli előadása zárja a programot. A kettő között hat estén a Berlini Filharmonikusok három koncertjét hallgathatják az odalátogatók.

Hellbrunn-I kastély és Parkja a vizijátékrendszerrel (Schloss Hellbrunn & Wasserspiele) 3,5 km távolsagra Salzburgtól. 1612-ben kezdték építeni a tartományi székhelyt, a vizekben igen gazdag hellbrunni hegyek lábánál. A Hellbrunni Kastély világhírű látványosságai közel 400 éve várják a látogatókat, hogy felfedezhessék a titokzatos, misztikus barlangok, víz mozgatta figurák és fura szökőkutak sokaságát a park minden szegletében. Fény és árnyék játéka, ijesztő és mulatságos jelenségek bizonyítják, az építő és tervező művészek fantáziája nem ismert határokat.

Sóbánya és Keltafalu Hallein-ban (Salzwelten & Keltendorf) 12 km távolsagra Salzburgtól. A sóhegy gyomrába egy öreg kis vasúttal juthatunk le, majd lecsúszdázhatunk a bányászok által használt csúszdán egészen a földalatti só-tóig, ahol aztán a különleges hangok, és fényjátékok misztikus világába kerülünk.

A sóbánya mellett magasan hallein felett találhatók egy kelta falu maradványai, melyek bemutatják a 2500 évvel ezelőtt itt élt nép kézműves lelteit, kereskedelmi tevékenységének, és életének emlékeit.

A jégóriások birodalma – Jégbarlang (Eisriesenwelt) 29 km távolságra Salzburgtól. A werfeni Eisriesenwelt a világ legnagyobb jégbarlangja. A barlang bejárata 1644 m magasan van a Tennengebirge sziklái között, így már a barlangba lépés előtt is felejthetetlen az élmény. Busszal, majd felvonóval lehet feljutni, és meg egy rövidebb seéta is szükséges, a barlangban pedig megcsodalhatunk egy 1 km hosszú mesébe illő jég birodalmat.

FORRÁS: fitt-es-egeszseges.com, Tóth Erika

HIRDETÉS ⬇