Share

Statisztika az európaiak várható életkoráról

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felméréséből kiderült, hogy jelentősen javult az európaiak egészségi állapota és egyre emelkedik a várható élettartamuk, nagy különbséget figyeltek meg azonban a nők és férfiak között, valamint a kelet- és nyugat európaiak között.

30 év alatt, 1980-tól 2010-ig öt évet emelkedett a születéskor várható élettartam Európában. A WHO 53 európai országban készített ezzel kapcsolatos felmérést. A nők még mindig tovább élnek mint a férfiak, a felmérés szerint átlagosan 80 évig élnek, míg a férfiak átlagos élettartama 72,5 év. A szervezet szerint e különbség a nők és férfiak munkakörülményeiben, és az eltérő életmódjukban keresendő.

Az európai országok közül nem volt mindenhol növekedés a várható élettartamban. Egyes kelet-európai országokban stagnált, sőt visszafelé fordult a folyamat. Pozitív példaként említhetjük viszont Törökországot, ahol nagy mértékű javulás következett be az emberek általános egészségi állapotában.

A tanulmány szerint a halálesetek túlnyomó többségéért nem fertőző betegségek a felelősek Az elhalálozások 20% – át a rák, 50%-át pedig a szív és érrendszeri megbetegedések okozzák.

A világszervezet megállapítása szerint a dohányzás és az alkoholfogyasztás vált a két legnagyobb rizikófaktorrá az utóbbi években. Az európai felnőttek 27%-a dohányos, míg az összes haláleset 6,5%-át az alkoholfogyasztás okozza. A továbbiakban még a mozgásszegény életmód és a szmog is egyre nagyobb problémához vezethet. A gyermekhalandóság területén javulást tapasztalt a szervezet, 1000 élve születésnél 7,9 végződik korai halállal.

Közlekedési balesetben is kevesebben halnak meg mint korábban, a mért periódus alatt felére csökkent az ilyen jellegű elhalálozások száma. Az öngyilkosság a kilencvenes évek közepén növekedett, később 40%-kal csökkent, majd a gazdasági válsággal összefüggésben ismét lelassult.

FORRÁS: fitt-es-egeszseges.com

HIRDETÉS ⬇