Nap mint nap igyekszünk olyan élelmiszert tenni az asztalra, ami nem csak finom, de egészséges is. Számos étel és élelmiszer kettős megítélés alá esik; némely összetevői a legegészségesebbek és leghasznosabbak közé tartoznak, más összetevők fogyasztásától inkább ódzkodnánk. Bemutatunk három élelmiszert, amely fogyasztása számos pozitív és kevés negatív hatással rendelkezik.
1.) A bab
A bab kifejezetten nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, amelyek hozzájárulnak a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a rák kockázatának csökkentéséhez. Emellett a bab B-vitaminban, káliumban és rostban gazdag táplálék. A bab remek komplex szénhidrát forrás is.
A növényi fehérjék az emberi szervezet számára rosszul hasznosíthatók, emiatt a hüvelyesek fogyasztása mellett szükséges a megfelelően hasznosítható fehérjék bevitele is.
2.) A tojás
A tojás az egyik leginkább ellentmondásosabb élelmiszerünk; nagy mennyiségben megtalálhatók benne az életünkhöz nélkülözhetetlen tápanyagok, mint az A-, B6-, B12- és D-vitamin, a folsav, a vas, a foszfor és a cink. Ráadásul kiváló fehérjeforrás; egyetlen tojás hozzávetőlegesen fedezi egy felnőtt napi fehérjeszükségletének 10 százalékát.
Negatívumként viszont meg kell említeni a sárgája koleszterintartalmát. Ezért a magas koleszterinszinttel rendelkezők számára nem ajánlott a rendszeres tojásfogyasztás.
3.) A tonhal
A tonhal az egyik legegészségesebb halhús, amelyet elsősorban az omega-3 zsírsavaknak köszönhetünk. Ezek hatékonyan csökkentik a koleszterinszintet, ezáltal csökkentik a szívbetegségek kialakulásának valószínűségét. Egyes kutatások a daganatos betegségek, az Alzheimer-kór, a depresszió és az ízületi problémák megelőzésével is kapcsolatba hozták.
A tengeri halak fogyasztásával szemben ellenérvként fel lehet hozni a tengerek vegyi szennyezettségének szintjét, főként a higany-, PCB- (poliklórozott bifenil) és dioxintartalom miatt.