Share

Pitypang – Ezért fogyasszuk!

Gyermekkorunk kedvelt játéka, a pitypang (vagy gyermekláncfű) gyógynövényként rengeteg jótékony hatással rendelkezik. Réteken, legelőkön és a kertekben is gyakran előfordul; sajnos pollenjei az arra érzékenyeknél allergiás reakciókat idézhetnek elő, ám gyógyhatása miatt valódi kincsként beszélhetünk róla.

A pitypang valódi vitamin és ásvány bánya; jelentős mennyiségben tartalmaz A-, B-, C- és D-vitamint, mangánt, vasat, cinket, szilíciumot és magnéziumot, illetve egyéb ásványi anyag tartalommal is bír. A főként a szárában megtalálható fehér, sűrű, tejszerű anyag jótékonyan hat a máj és az emésztőrendszer rendes működésére.

A pitypang a népi gyógyászat felbecsülhetetlen értékű növénye; eredményesen gyógyíthatja a vese és az epehólyag megbetegedéseit, megszüntetheti a bőrirritációt, a lázat és a hasmenést, szabályozza a vércukorszintet, illetve növeli a szénhidrátbontó enzimek termelődését, ezzel segítve a fogyást.

Hogyan készítsük el?

A pitypangnak a gyökere, szára, levele és virága is fogyasztható; salátákat, főzeléket vagy teát is készíthetünk belőlük. Felhasználási lehetőségei igen szélesek; pörkölt gyökerét kávéadalékként alkalmazzák, virágából pedig akár pálinka is főzhető.

A jótékony hatásainak köszönhetően ma már megvásárolhatjuk különböző előkészített tinktúra, lé vagy kapszula formájában. A kora nyári és nyári időszakban rengeteget találunk belőle a mezőkön és réteken, ilyenkor érdemes a természetes formáját választani, illetve lehetőség szerint raktározni. Semminemű káros mellékhatással nem rendelkezik, ezért bárki bátran fogyaszthatja.