Share

Májbetegség alkohol miatt – májzsugor

A mértéktelen és rendszeres alkoholfogyasztás szöveti károsodást idéz elő a májban. Az alkohol tekinthető a máj legnagyobb ellenségének; a diagnosztizált májbetegségek mintegy fele hozható kapcsolatba az alkoholfogyasztással. Férfiak esetében mintegy 40 gramm/nap mennyiség mindennapi fogyasztása nagy valószínűséggel májbetegséghez vezet, nők esetében fele ekkora mennyiség is elég.

Az alkohol okozta májbetegségeket orvosi szempontból három stádiumra bontjuk.

Az alkoholos májbetegség első szakaszát a gyulladás nélküli tiszta zsírmáj jellemzi. Ilyenkor a folyamat még visszafordítható, de ehhez az alkoholfogyasztás teljes beszüntetése szükséges. A felismerése azért nehéz, mert általában nem jár panaszokkal, csupán az ultrahangos vizsgálatok derítenek rá fényt. Tévhit azonban, hogy zsírmájat csakis az alkoholfogyasztás okozhat; előfordulhat elhízott egyéneknél, cukorbetegeknél, de kialakulhat gyógyszerek mellékhatásaként vagy koplalás következményeként is.

A betegség második fázisában már gyulladásos jelekkel rendelkező zsírmájról beszélünk. A sejtkárosodás mértéke határozza meg betegség kimenetelét; sajnos súlyos esetben olyan fokú májelégtelenség léphet fel, ami halálhoz vezet. A betegség fokától függően kialakulhat kisebb sárgaság, enyhe májnagyobbodás, étvágytalanság, hányás, helyi fájdalom, de akár májkóma is.

A kezelés alapfeltétele az alkoholfogyasztás azonnali teljes megszüntetése, illetve a silymarin alkalmazása.

A betegség harmadik stádiumban végleges szöveti károsodásról beszélhetünk. Ilyen esetben sajnos csak a májátültetés lehet a megoldás. Az idő előrehaladtával a kezdeti tüneteket (sárga szem, hormonális zavarok, pókjegyek, hányinger, fogyás, étvágytalanság, levertség) súlyosabb panaszok váltják, a májfunkciók elhalnak és szövődmények alakulnak ki; fokozódik a sárgaság, vérzékenység jelentkezik, jelentős súlyvesztés tapasztalható, hasvíz alakulhat ki.

A kezelése természetesen az alkoholfogyasztás azonnali megszüntetésével kezdődik. Emellett az újabb szövődmények kialakulásának megelőzésére és a meglévő problémák kezelésére kell fókuszálni. A harmadik stádium kezelése összetett és tartós terápiát követel meg.

HIRDETÉS ⬇